Рідини на сольовому та органічному нікотині зазвичай мають різну консистенцію та використовуються для різних пристроїв. Але рано чи пізно практично у кожного вейпера виникає питання: а що буде, якщо їх змішати? Наразі спробуємо розібрати це питання докладніше.

Чи можна змішувати сольові та органічні рідини?

Відразу відповідаючи на це актуальне питання – так, змішувати сольову та органічну заправки можна. Але, звісно, все не так просто. Вони дійсно відрізняються, тому просто бездумно вливати одне в інше не рекомендується.

У звичайному тютюні нікотин присутній в обох видах. Як правило, вейпери замішують такі заправки, щоб отримати насичену сольову жижу, але з ударом по горлу, як від органічної. Адже сольовий нікотин сам собою париться дуже м'яко. Але у нього смакопередача краща. Ось і хочеться поєднати все найкраще в одному.

У такому разі подібний заміс має сенс. Рідина для електронних сигарет при цьому небезпечніша або шкідливіша не стане. Просто при правильному підході ви отримаєте заправку, яка поєднує позитивні характеристики обох видів жижек.

Якщо ви не впевнені, що розумієте принцип змішування, то краще від такої витівки відмовитися. Нічого страшного, звичайно, не станеться. У вас просто вийде жижа із жахливим смаком. Але буде шкода витрачених грошей та інгредієнтів.

Основні правила змішування жижі

Сольова жижа, змішуючись з органічною може дати трохи несподіваний смаковий ефект. Але справжніх шанувальників експериментів це навряд чи зупинить. Для таких замісів є кілька загальних порад і правил, яких варто дотримуватися:

1. Температура. Як для самозамісу на одному нікотині, так і для змішування двох різних, важлива температура. Кожен вейпер знає, що при зниженні температури жижа густіє. З цієї причини не рекомендується використовувати електронки на вулиці в холодну пору року. Щоб добре змішати рідини, досить злегка нагріти їх у мікрохвильовій печі або банально на батареї. Також можна скористатися водяною банею. 50 градусів буде достатньо. Якщо у вас немає спеціального термометра, можна виміряти температуру «на око». 45-50 градусів відчуватимуться приємно теплими.

2. Ретельне змішування. Звичайно, згодом усі компоненти і так перемішуються між собою, тому що мають практично однаковий склад. Але чекати доведеться довго. Для ефективного і ретельного змішування можна злити всі складові в баночку і добре її розтрусити. А ще краще взяти шуруповерт або дриль, закріпити на головці щільно закриту пляшечку та увімкнути на повну. Можна, звичайно, скористатися ультразвуковою ванночкою, але дриль у вас або в сусіда знайдеться з більшою ймовірністю.

3. Розраховуйте вихідний склад. Не всі смаки добре поєднуються між собою. А у випадку з різними видами нікотину ще й складно буде розрахувати міцність утвореної заправки. Тож доведеться вираховувати приблизно, виходячи з максимальних та мінімальних значень кожної. Але краще витратити на це час, ніж робити все на «абияк». З співвідношенням VG/PG те саме. Краще, якщо за цим параметром жижки збігаються. А якщо ні – розраховуйте бодай приблизно.

Як правильно намішувати рідини?

Якщо змішувати лише рідину на сольовому нікотині або, навпаки, тільки на лужному, то тут питань та проблем виникає набагато менше. А якщо вам все ж таки дуже хочеться самостійно намішати таке комбо, то доведеться попрацювати.

Найкраще взяти рідини з однаковим співвідношенням VG/PG – 50/50 чи 60/40. Органічні заправки з таким складом знайти неважко. Хоча б для перших проб варто полегшити собі завдання та взяти жижки з однаковою базою. Перебір гліцерину вб'є весь смак. А якщо перебрати з пропіленгліколем, може вийти зовсім непарний смак.

Але тоді виникає друге питання – що робити із концентрацією нікотину? Адже у цих двох видів зовсім різні позначення. Умовне співвідношення сольового нікотину та органічного буде приблизно наступним:

· 3 мг лужного – 20 мг сольового;

· 6 мг – 35 мг;

· 12 мг – 50 мг.

На ці цифри можна орієнтуватися, але вони, звісно, не точні. Знову ж таки, для перших проб є сенс спробувати змішати жижки з рівноцінною кількістю нікотину. Або хоча б з невеликою різницею, щоб підрахувати підсумкову міцність заправки було простіше. А взагалі, якщо ви візьмете умовно 6 мг лужної та 50 мг сольової рідини, то вийти має близько 9 мг (або 43 мг). Дійти до підходящої концентрації більш ніж можливо. А у вас в результаті вийде смачна заправка як сольова рідина, але з відчутним ударом по горлу.

У гіршому випадку на вас чекає бляклий і неприємний смак. Тому, якщо у вас є така можливість – експериментуйте. Пробувати, звичайно, краще не на найміцніших жижках. І робити заміси невеликими об’ємами. І не забувайте підписувати та записувати що з чим і в якій кількості ви змішуєте. В ідеалі найкраще використовувати чутливі кухонні ваги. Адже як не намагайся, а краплі з піпетки все одно виходять різними.

Смаки, які поєднуються

Змішувати органічні рідини для вейпу та сольові потрібно обережно також в плані поєднання смаків. Це більше схоже на змішування фарб – далеко не всі заміси дають очікуваний результат, навіть якщо здається, що наслідки очевидні. Якщо ви любитель фруктових і ягідних міксів, недостатньо просто взяти і змішати два моносмаки. Саме щодо фруктових жиж з великою ймовірністю вийде зовсім несмачна субстанція. Наприклад, органічна жижа для вейпу з кавуном і сольова з бананом швидше за все видадуть дуже солодку незрозумілу нісенітницю, хоча окремо це дуже смачні заправки. Але є кілька практично безпрограшних варіантів замісів:

· Апельсин з ментолом – але варто бути акуратним, тому що кислуватість зі свіжістю можуть вийти різкими;

· Кава та випічка – не варто брати надто солодкі імітації випічок і тоді густий кавовий смак їх збалансує;

· Ірландський крем і кориця – якщо не боїтеся експериментувати, тому що переборщивши з одним, ви отримаєте або занадто пряну, або нудотну заправку;

· Тютюн і фрукти - тут все простіше, так як гіркий теплий тютюн добре поєднується і з цитрусовими, і з яблуком;

· М'ята із фруктами – можна спробувати з лимоном або кислим яблуком,    а якщо хочете ризикнути, то і з лісовими ягодами.

Намагайтеся уникати комбінацій солодких фруктів, оскільки такі жижки, швидше за все, вийдуть приторними. Це, звичайно, стосується поєднання десертів, цукерок і різноманітних солодощів. Вони й самі по собі бувають дуже солодкими. Також не кваптесь на початку змішувати солодкі напої, як кола, енергетики та лимонади, із будь-чим.